Van slagersmes naar softwarebeheer
In 1997 rondde Richard de Ruig zijn opleiding tot slager af. “Een mooi vak,” vertelt hij, “maar ik kwam er al snel achter dat ik niet mijn hele leven slager wilde blijven.” Wat volgde was een zoektocht langs verschillende banen in de detailhandel en uiteindelijk de ICT. “In 2009 zat ik even zonder werk. Via een tijdelijke klus kwam ik terecht bij de gemeente Nijkerk als applicatiebeheerder belastingen. En toen ging het snel.”
Na drie jaar ging de belastingafdeling over naar GBLT en verhuisde Richard mee. Later volgde een overstap naar gemeente Stichtse Vecht, een kleinere organisatie die op dat moment beter bij hem paste. “Ook Stichtse Vecht ging over naar een samenwerkingsverband; BSWW. Tijdens die periode kwam ik voor het eerst in contact met ANG.” Toen het samenwerkingsverband stopte, maakte Richard de overstap naar ANG. “En daar heb ik geen moment spijt van gehad.”
Veelzijdig werk bij verschillende gemeenten
Bij ANG werkt Richard de Ruig als senior datamanager en is hij gespecialiseerd in het applicatiebeheer van Gouw Belastingen. In die rol ondersteunde hij onder meer de gemeenten Vijfheerenlanden, Purmerend en Elburg. Ook werkte hij mee aan migraties bij gemeenten als Stichtse Vecht, Weesp, Wijdemeren, Woudenberg en Elburg. Op dit moment ondersteunt Richard de gemeente Amersfoort en de Belastingsamenwerking Gemeenten en Waterschappen. “Het leuke aan mijn werk is de afwisseling,” zegt Richard. “Geen dag is hetzelfde.”
Hoe ziet een werkdag eruit?
“Mijn dag begint rond acht uur met het doornemen van mijn mailbox. Daarin zitten vaak vragen over schermen of foutmeldingen die ik direct kan beantwoorden. Daarna kijk ik naar meldingen bij leveranciers en check ik of daar actie op nodig is.”
Rond negen uur bekijkt Richard het meldingenoverzicht in registratiesystemen zoals Topdesk. “Is er een nieuwe medewerker die aangemaakt moet worden? Is er een foutmelding binnengekomen? Bij een foutmelding start ik eerst met een analyse. Ik probeer te achterhalen wat er precies misgaat. Soms kan ik de foutcode zelf reproduceren, soms kijk ik mee via Teams.”
Veel meldingen blijken rechtenkwesties te zijn. Maar als het echt aan de software ligt, schakelt hij de leverancier in. Ook controleert Richard dagelijks of alle processen en koppelingen, zoals die met de LV-WOZ, goed zijn verlopen. “Daar ben ik vaak de hele ochtend mee bezig.”
Rapportages en brieven
De middag staat meestal in het teken van rapportages en documentgeneratie. “Je komt rare situaties tegen in de data, bijvoorbeeld dat ‘niet woning heffingen’ op een woning geregistreerd staat. Dan wil je vervolgens weten: hoe vaak komt dit voor?” Omdat hier geen standaardrapportages voor zijn, bouwt Richard die zelf. “Dat moet heel secuur gebeuren. De rapportage moet 100% juist zijn”
Ook het maken van brieven vraagt om precisie. “Er zitten veel variabelen in en de opmaak moet voldoen aan de huisstijl van de gemeente. Dat lijkt simpel, maar het is vaak een flinke klus.”
Altijd in beweging
Tussendoor is er ook regelmatig tijd nodig voor werkzaamheden die niet dagelijks terugkomen. Richard leest releasenotes, denkt mee over procesverbetering en onderzoekt hoe nieuwe functionaliteiten het werk kunnen automatiseren. “We kijken continu of processen slimmer kunnen. Als de software iets kan overnemen van de gebruiker, verkleint dat de kans op fouten.”
Nieuwe processen worden geïmplementeerd en Richard schrijft de bijbehorende werkinstructies. Maar hoe goed je je dag ook plant, er kan altijd iets tussenkomen. “Soms wil ik een dag aan brieven werken, maar dan loopt er een kohier vast of is er een probleem met een betalingsbestand. Dan gaat de planning de prullenbak in en focus ik op de lopende storingen zodat de processen zo snel mogelijk weer doorlopen. Maar dat is ook de charme van het werk.”
Blijven leren
Richard zit inmiddels alweer een tijd bij ANG, maar de uitdaging is gebleven. “Het werk is afwisselend, je hebt fijne collega’s en je wordt betrokken bij veranderingen. En juist dat maakt werken bij ANG zo leuk.”