ANG biedt samen met Webscraping Amsterdam volledig inzicht in verhuurlocaties

Niet eerder was het aantal particuliere verhuurlocaties in de recreatieve sector in Nederland zo groot. En daarmee ook het belang voor gemeenten en belastingsamenwerkingen om deze locaties inzichtelijk te hebben én te houden. Samen met partner Webscraping Amsterdam (WSA) biedt ANG nu een tool aan waarmee overheden doorlopend kunnen beschikken over een volledig en up-to-date bestand van alle verhuurlocaties.

Webscraping

Om vakantieverhuur te monitoren, bouwde WSA een geavanceerd botnetwerk waarmee alle online verhuursites door middel van webscraping doorzocht worden op (nieuwe) verhuuradvertenties. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Airbnb, Booking, Expedia, Vrbo en Tripadvisor. ANG zorgt vervolgens voor de verrijking van deze data met naam en/of adresgegevens. Op deze manier kunnen gemeenten doorlopend beschikken over een volledig en up-to-date bestand van alle verhuurlocaties en daarmee een up-to-date belastingareaal. Naast belastingen kunnen handhaving, economische zaken en beleidsmakers overigens ook baat hebben bij een volledig inzicht in het aanbod binnen de gemeentegrenzen. Bijvoorbeeld door inzicht in het zwaartepunt van de verhuur binnen een gemeente of in de verdeling van de verhuurlocaties per wijk, soort en grootte.

Hoe werkt het?

We starten altijd met een nulpunt waarbij we eenmalig een totaalbestand opbouwen. Ieder kwartaal actualiseren we dit bestand en verwijderen we vervallen locaties en voegen nieuwe toe. Als er een adres is vermeld, dan checken we de juistheid. Is er geen adres vermeld, dan voegen we alsnog een naam en/of adres toe. We bieden drie verschillende webscrapingpakketten aan die per kwartaal in abonnementsvorm zijn af te nemen.

Meer weten?

Neem voor meer informatie over de mogelijkheden van webscraping of een demo op locatie contact op met Vincent Maltha, sr. Adviseur bij ANG, op 06 – 471 117 54.

Wat zoek je?