WOZ-update - Terugmelden via Digimelding: op weg naar verder uitstel?

Eind vorig jaar had ANG de primeur: samen met gemeenten Ameland en Leeuwarden en afnemer Wetterskip Fryslân/NBK brachten we Digimelding voor het terugmelden in het WOZ-proces succesvol in praktijk. Een belangrijke stap vooruit. Maar zoals bij veel innovaties binnen het WOZ-domein, blijkt ook hier dat een geslaagde lancering nog niet betekent dat alles direct vlekkeloos verloopt. 

Wat is er dit jaar gebeurd?

We zagen dat gemeenten berichten ontvingen die helemaal niet voor hen waren bedoeld. Deze omissies hebben we gemeld bij het Kadaster (de beheerder van de LV-WOZ). En nadat we voor het Kadaster het probleem helder hadden gekregen, hebben ze dit heel voortvarend opgelost. Op 24 maart meldde het Kadaster ons dat er een nieuwe release was uitgevoerd voor de dienst WOZ-terugmeldingen. Dat hebben we getest en het werkte nu goed! Probleem opgelost zou je denken. 

Hoe zat het ook alweer met de verplichting en wanneer moet Digimelding geïmplementeerd zijn?

De verplichting om bij “gerede twijfel” een terugmelding te doen, staat in artikel 37f van de Wet WOZ. Hierin staat ook dat deze terugmelding gedaan moet worden “via de LV WOZ”, dus via het Kadaster. Terugmelden via Digimelding is dé manier waarop de basisregistraties zouden moeten werken en de Waarderingkamer houdt hier dan ook aan vast. Terugmelden via Excellijstjes moeten we niet meer willen en daarbij is het gebruik van Digimelding voor de WOZ geen nieuwe eis, het staat immers al jaren in de Wet WOZ.  De Waarderingskamer rekent erop dat alle bronhouders uiterlijk in het tweede kwartaal van 2025 Digimelding operationeel hebben, zodat vanaf dat momenten de afnemers ook daadwerkelijk hun terugmeldingen via dit kanaal kunnen versturen. 

Gaan we het halen voor 1 juli 2025?

Er zijn nu nog maar twee softwareleveranciers klaar voor Digimelding. Gouw en Centric. De overige leveranciers hebben te kennen gegeven hier nog aan te werken. Hopelijk gaat dit snel, want de tijd begint te dringen. En als de software nog niet klaar is, hoe kunnen de gemeenten die met deze software werken dan aan de regelgeving voldoen? Een verhaal wat ons bekend voorkomt.

Op de site van de Waarderingskamer wordt bijgehouden welke gemeenten klaar zijn voor Digimelding. In de laatste week van april tellen we 42 gemeenten die Digimelding operationeel hebben. Daarbij zien we veel gemeenten die als bronhouder onderdeel zijn van een belastingsamenwerking waarvan ook het waterschap deel uitmaakt. Laat het nou net voor die gemeenten helemaal nog niet interessant zijn om klaar te zijn voor Digimelding. Het is toch vreemd als een medewerker een bericht gaat sturen naar een collega van dezelfde belastingsamenwerking? Daarbij is voor die gemeenten de bron exact hetzelfde als voor het afnemende waterschap, het gaat hier immers over dezelfde administratie. 

Hopelijk is de lijst verouderd of hebben gemeenten nog niet de moeite genomen om te melden dat ze klaar zijn voor Digimelding. Dat de lijst niet actueel is, blijkt trouwens wel uit de informatie over de grootste afnemer van berichten, de Belastingdienst. Uit het overzicht op de site van de Waarderingskamer blijkt dat ze nog steeds in voorbereiding zijn en in het 1e kwartaal 2025 operationeel willen zijn. Maar vanuit een andere bron vernamen we dat de Belastingdienst het niet heeft gered om in het 1e kwartaal van 2025 aan te sluiten. Het 1e kwartaal van 2026 is nu de planning. 

Kunnen we nu van start met Digimelding?

Het is voor de welwillende belastingsamenwerkingen die er nu klaar voor zijn om vanuit de waterschaps-afnemersrol de bronhouders via Digimelding terug te melden op vermeende omissies, lastig om te starten vanaf 1 juli 2025. Wat als de ene gemeente de berichten helemaal niet ontvangt omdat ze er technisch niet klaar voor zijn? Moet een afnemer dan per gemeente gaan bijhouden wie een Excellijstje moet ontvangen en wie een Digimeldingsbericht? Of wordt het een verantwoordelijkheid van de bronhouder om op een andere manier, dan via de standaard software, de berichten op te halen? En hoe moet die afnemer dan de reactietermijn bewaken die hiervoor is afgesproken? Want als een bronhouder niet is aangesloten, kan de reactie op de melding ook niet via Digimelding verlopen. Allemaal vragen die onduidelijkheid oproepen over een proces dat binnen het WOZ-domein al binnen 2 maanden operationeel moet zijn. 

Wat nu?

Om bovenstaande redenen denken wij dat de eerder gecommuniceerde deadline wordt opgeschoven. En dat is in het WOZ-domein helaas geen unicum. Daar zijn we inmiddels enigszins aan gewend geraakt. Wat echter blijft storen, is het uitblijven van informatie richting belanghebbenden over het uitstellen van de deadline. 

Zijn jullie als afnemer klaar om in ieder geval via Digimelding een aantal bronhouders te wijzen op omissies en onvolledigheden? ANG kan ondersteunen om dit werkproces te integreren binnen de reguliere bedrijfsvoering. Op termijn zullen dan alle gemeenten aangesloten worden en kunnen we eindelijk volledig stoppen met het zenden van lijstjes en mailtjes. Maar laten we in ieder geval niet gaan wachten tot de laatste bronhouder technisch gezien klaar is voor Digimelding!

Wat zoek je?