Klant aan het woord: Leidschendam-Voorburg

Leidschendam-Voorburg implementeert Kwijtschelding 2.0

Interview met:
Dimitri IJzerman, Teamleider Basisregistraties

Waarom heeft de gemeente Leidschendam-Voorburg gekozen voor de invoering van Kwijtschelding 2.0?

Voor de afhandeling van de kwijtscheldingsverzoeken maakt gemeente Leidschendam-Voorburg al een aantal jaren gebruik van gegevens van het Inlichtingenbureau. Dimitri IJzerman: “Door een interne verschuiving van de kwijtschelding van een andere afdeling naar mijn afdeling is dit moment tevens aangegrepen om opnieuw te kijken naar de manier van werken. Door de vele kwijtscheldingsverzoeken die gemeente Leidschendam-Voorburg ontvangt, was het goed als de afhandeling van de kwijtscheldingsverzoeken op een efficiëntere manier kon worden uitgevoerd. Door de goede contacten en ervaringen met ANG is destijds besloten om Kwijtschelding 2.0 in te voeren”.

Wat houdt Kwijtschelding 2.0 in?

De ‘oude’ manier van werken houdt in dat de gemeente iedere maand bestanden met daarin de burgerservicenummers (BSN) van de verzoekers naar het Inlichtingenbureau stuurt, waarna het Inlichtingenbureau vervolgens twee bestanden terugstuurt. In het eerste bestand staan gegevens zoals geboortedatum, leefvorm en het burgerservicenummer met geboortedatum van een eventuele partner. Er staat in dit bestand of er wel of geen reden is voor een belemmering om een kwijtscheldingsverzoek toe te kennen op basis van vermogen, inkomen, voertuigbezit of huishouden. In het tweede bestand van het Inlichtingenbureau is meer informatie te vinden, onder andere de desbetreffende werkgever of uitkeringsinstantie en de rekeningnummers met het daarbij behorende inkomen en banksaldo. Om een verzoek af te handelen moeten de medewerkers van de gemeente Leidschendam-Voorburg aan de hand van deze twee bestanden uitzoeken of een kwijtscheldingsverzoek kan worden toegekend of afgewezen. Hierbij wordt eerst in het eerste bestand bekeken of er een belemmering is, waarna in het tweede bestand de meer gedetailleerde informatie moet worden bekeken.

Wat zijn de voordelen van Kwijtschelding 2.0?

Dimitri IJzerman: “Door de invoering van Kwijtschelding 2.0 is in één overzicht te zien of er een belemmering is en zo ja, op welke grond en vervolgens waar deze belemmering dan vandaan komt. Als het Inlichtingenbureau bijvoorbeeld aangeeft dat er een belemmering is wegens vermogen dan is in het werkbestand van Kwijtschelding 2.0 na invoering van het desbetreffende BSN nummer direct te zien welke rekeningnummers er op naam staan en wat het saldo van deze rekening was. Hierdoor gaat de afhandeling van de kwijtscheldingsverzoeken zeker sneller dan voorheen en wij zijn er dan ook tevreden over”.

Klant aan het woord: Leiderdorp

Contact

Bezoekadres:
Tasveld 1C
3417 XS Montfoort

Postbus 3
3417 ZG Montfoort

0348 471 177
info@ang.nl