27 augustus 2018

Ook Airbnb-verhuurders moeten toeristenbelasting afdragen

Omroep Brabant kopte maandag 27 augustus “Airbnb’s in Eindhoven ontduiken massaal toeristenbelasting, gemeente loopt tonnen mis“. Het item zoomt in op een dienst die het team Recreatieve Heffingen van ANG zo’n twee jaar geleden heeft ontwikkeld en die door de gemeente Eindhoven is ingezet om die inwoners in kaart te brengen die hun woning via Airbnb verhuren, maar hierover geen toeristenbelasting afdragen. De rechtsgelijkheid komt hiermee in het geding, vindt ook het Eindhovens Hotel Overleg dat al jaren aandringt op een gelijke behandeling op het gebied van belasting en veiligheid.

Airbnb’s controleren en informeren

Door online onderzoek hebben medewerkers van ANG nagenoeg alle adressen van Airbnb-verhuurders in Eindhoven achterhaald. Airbnb zelf geeft deze adressen namelijk niet vrij aan gemeenten. Vervolgens zijn deze verhuurders aangeschreven met het verzoek om aan te geven of zij verblijf tegen betaling aanbieden. Bij een deel van deze locaties is bovendien ook een voorlichtingsbezoek ingepland door een adviseur van ANG. Tijdens deze bezoeken wordt de belastingplicht vastgesteld, de aangifte doorgenomen en wordt voorlichting gegeven over de toeristenbelasting. De adviseurs merken vaak dat het geen onwil is van de verhuurders, maar eerder onwetendheid. Over het algemeen zijn zij er simpelweg niet van op de hoogte dat ze toeristenbelasting moeten afdragen.

ANG in de landelijke media

Dat dit onderwerp leeft, bleek wel uit het feit dat de reportage van Omroep Brabant massaal werd opgepikt door de landelijke media. Het was te horen in de nieuwsbulletins op de publieke radiozenders, adviseur Vincent Maltha werd geïnterviewd door BNR en kwam live in de uitzending van EenVandaag. Relatiebeheerder Joost Bezem stond het Algemeen Dagblad te woord. Zelfs het NOS Journaal besteedde er aandacht aan in de rubriek Regionieuws.

Dienstverlening voor gemeenten die toeristenbelasting heffen

Aangezien Airbnb een grote vlucht heeft genomen binnen Nederland, is het zaak dat gemeenten die toeristenbelasting heffen deze verhuurders in beeld hebben. ANG is met deze dienstverlening niet alleen actief in Eindhoven, maar ondersteunt o.a. ook de gemeenten ‘s-Hertogenbosch, Rotterdam, Utrecht en Leeuwarden. Neem voor meer informatie contact op met Vincent Maltha via onderstaande button of bel met 0348 – 471177.
> Informatie aanvragen


 Terug

Contact

Bezoekadres:
Tasveld 1A
3417XS Montfoort

Postbus 3
3417ZG Montfoort

0348 471 177
info@ANG.nl